Ši ( shea ) maslac 100% sirovi 120ml


Cena 680.00 RSD

Tropska Afrika je prirodno stanište shea ili karate drveta.

Majka priroda je opet na sve mislila. Suvo područje Sahare se nekako moralo odužiti stanovnicima pa ih je počastilo ovim stablom koje naraste i do dvadeset metara.

Za prve plodove je potrebno oko 15 godina, a pravu zrelost dostiže tek za 25 godina što je ujedno i razlog da se ovo stablo ne kultiviše.  Najplodnija su stabla stara oko 100 godina a njihov životni vek je između 200 i 300 godina.

Veoma bogato rodi i ovi ukusni plodovi se sakupljaju u sred kišne sezone.

 

Po Afričkoj izreci, stablo koje raste u savani daje božanske plodove pa su se ovim plodovima veoma posvetili.

Masnoća shea plodova se u Africi koristi preko 2000 godina. Koristila se kao spas od vrućine i vlage pa čak i za negu novorođenčadi.

 

Afrička tradicija dozvoljava samo ženama da dodiruju stablo. Ova pozitivna diskriminacija je mnogo pomogla majkama u siromašnim delovima Afrike kako bi obezbedile sve potrebno za sebe i svoju decu.

 

Plodovi su veoma bogati masnoćom. Nekad su se kuvali, a danas se obrađuju na niskim temperaturama kako se ne bi ugrozio sastav maslaca.

Skida se tvrda ljuska sa ovog orašastog ploda zatim se pulpa lagano zagreva i cedi. Na ovaj način dobijamo nerafinisani ili hladno ceđeni shea maslac.

Samo hladno ceđeni shea maslac nosi sa sobom bogatsvo sastava koje odlično neguje kožu.

Maslac je jestiv i često se koristi u industriji čokolade.

 

Shea maslac ima veoma kompleksan sastav.

Najbitniji spojevi u njemu su nezasižene masne kiseline koje su u odličnoj meri sa zasićenim masnim kiselinama, vitamin A i E i visok sadržaj proteina i minerala.

Savršen odnos nezasićenih i zasićenih masnih kiselina stvara zaštitni sloj koji sprečava gubitak vlage iz kože. Ovu ulogu u komercijalnoj kozmetici preuzima vazelin i drugi naftni derivati koji nemaju nikakvo hranljivo delovanje na kožu, a pored toga i začepe pore pa koža ne diše.

 

Još jedan jako bitan sastojak shea maslaca je cimetna kiselina koja ima mogućnost apsorpcije štetnih UV zraka.

Zažtitni faktor nerafinisanog shea maslaca je oko 6 ali on dodatno hrani kožu pa može predstavljati proizvod za zaštitu od sunca kod osoba sa neosetljivom kožom tamnijeg tena.

 

Shea maslac je oduvek predstavljao spas za suvu kožu na velikim vrućinama u Africi. Zapravo je to i njegovo najiskrenije  testiranje za delovanje na suvu kožu.

On dubinski prodire u sve slojeve kože i obezbeđuje koži potrebne minerale za normalno funkcionisanje, a pored toga je i štiti.

Ima snažno protivupalno delovanje i veoma je siguran za upotrebu.

Protivupalno delovanje daje pozitivne rezultate kod seboreje, psorijaze, akni, ekcema i drugih upalnih stanja kože.

 

Zbog svoje jake apsorpcije u kožu i regenerativnog delovanja pozitivno utiče i na strije i ožiljke, a ne treba zaboraviti i njegovo anti-age delovanje.

 

S obzirom na to da ne podstiče nikakve alergijske reakcije veoma je siguran za uporebu, može se koristiti za podočnjake, za prevenciju strija u trudnoći kao i za negu kože dece.

 

I na žalost ova priča nema srećan kraj jer je većina shea maslaca na tržištu rafinisana. Rafinisam shea maslac u sebi ne nosi skoro ništa pozitivno za kožu.

Hladno ceđeni shea maslac je prljavo bele do blago žućkaste boje, nikad čisto beo. Ima specifičan drvenasti miris i neretko male sitne loptice koje pri mazanju blago zagrebu ali se tope na temperaturi tela. 

Neka ovaj maslac zameni popularnu plavu kremu koju oduvek svi imamo u kupatilu.

Momenti sa Instagrama