Šta je francuska aromatherapija


“Dosta mi je lekova, tableta… hemije!”

Razni problem postali su nam svakodnevnica. Bilo da se radi o koži ili nekim drugim organima, rutina uzimanja lekova je mučna, naročito ako loše utiče na ostatak Vašeg organizma. Dobra stvar je da smo oduvek imali izbor i zato onog trenutka kada shvatimo koliko je nešto štetno za nas, pojavi se alternativa. Fitoterapija!

Fitoterapija je medicinska disciplina koja u svrhu očuvanja zdravlja, lečenja i prevencije bolesti koristi biljke, biljne organe i biljne ekstrakte. To su: čajevi, tinkture, macerati (biljne kapi), eterična ulja, SIPF (proces nastajanja biljnog ekstrakta gde su svi aktivni sastojci biljke sačuvani i neoštećeni).

Kroz fitoterapiju možemo lečiti razna kožna oboljenja, kao i ostale disbalanse u telu ali na jedan drugačiji način od onog na koji smo navikli - uzimanje tableta. Da, dobro ste pročitali, nema hemije samo čista priroda. EU je priznala fitoterapiju kao standardnu medicinsku disciplinu i napokon je lečenje biljnim materijalima dobilo zvanično priznanje!

Važno je znati…

Aromatherapist stvara kozmetiku na bazi francuske aromaterapije.

Aromaterapija je deo fitoterapije koja kao aktivnu komponentu koristi eterična ulja u svrhu rešavanja zdravstenog problema. Eterična ulja se u tradicionalnoj farmaciji koriste još od pre nastanka pojma aromaterapije. Najpoznatija su po svojim raznovrsnim mirisima i zato je aromaterapija brzo našla svoje mesto u parfemskoj industriji. Međutim eterična ulja sem mirisa u sebi nose razne tajne bilja koje blagotovorno deluju na Vaše zdravlje.

Nekadašnje farmaceutske recepture imale su eterična ulja u svom sastavu, ali su se vremenom te recepture izmenile i aromaterapija se odvojila kao posebna nauka.

Francuska aromaterapija ili engleska aromaterpija?

Jedan deo aromaterapije su razvijali francuski doktori koji su eterična ulja koristili u recepturama tradicionalne farmacije. Tako je nastala francuska škola aromaterapije.

Francusku školu aromaterapije odlikuje botanička preciznost u recepturama koja daje konkretne rezultate. Svako ulje ima konkretan niz indikacija i kontraindikacija i sa ovim saznanjem se koriste veće količine eteričnih ulja u recepturama. Iz biljaka se izvlači sav potencijal.

Ozbiljan pristup aromakozmetici se razvija tek u drugoj polovini XX veka zahvaljujući francuskim aromaterapeutima. Iza francuske aromakozmetike stoji veliki broj naučnika i stručnjaka koji svake godine rade na stvaranju novih biljnih emulgatora i drugih aktivnih sastojaka kako bi upotpunili moć prirodne kozmetike.

Drugi deo aromaterapije je bio baziran na korišćenju eteričnih ulja u funkciji ulepšavanja, mirisnog efekta, kupki i masaža. Ovaj pristup predstavlja anglosaksonsku školu i začet je u zemljama sa engleskim govornim područjem. Anglosaksonski pristup koristi mnogo niže koncentracije eteričnih ulja u recepturama i izbegava oralnu, vaginalnu i rektalnu upotrebu eteričnih ulja.

Osnovna razlika između francuske i anglosaksonske škole aromaterapije jeste u analizama. Francuska škola poseduje sve analize eteričnih ulja sa tačnim sastojcima i u skladu sa tim mogu se koristiti maksimalne količine eteričnih ulja. S druge strane, anglosaksonska škola koristi minimalne količine eteričnih ulja pa je delovanje slabije i sporije. 

Doviđenja hemija, dobrodošla priroda!

Već smo spomenuli da aromaterapija koristi eterična ulja za lečenje raznih zdravstvenih problema. O tome koliko je delotvorna svedoči činjenica da je priznata od strane EU kao medicinska disciplina.


Aromaterapija u Srbiji nažalost nije prihvaćena kao standardna medicina pa se zbog toga ne rade velike kontrole proizvoda koje se nalaze na tržištu. Zato u našem timu postoji diplomirani fitoaromaterapeut koji je zahvaljujući svojim znanjem i iskustvom odabrao najkvalitetnija eterična ulja za aromatherapist kozmetiku.

 Eterična ulja ne treba doživljavati samo kroz mirise.

Ona mogu jako ugroziti stanje organizma ili kože, zato se pre kupovine bilo koje prirodne kozmetike dobro raspitajte ko je aromaterapeut koji pravi recepte.

Eterična ulja su tu odavno. Prvi klinički nalazi o eteričnim uljima su zahvaljujući francuskom hemičaru Rene Moris Gatefoseu (René-Maurice Gattefossé)

urađeni još 1937. godine. Do danas je aromaterapija podvrgnuta mnogim kliničkim analizama i dokazala je svoje delovanje u EU.

Nisu se pojavile nove biljke značajne za aromaterapiju ali su svakako nastale nove analize i nove sirovine. Iza pojma aromaterapije se krije veliki broj stručnjaka koji svakodnevno rade na nastanku novih sirovina za aromakozmetiku. Aromatherapist kozmetika svakako prati nova dostignuća na polju aromaterapije koja smo ugradili u naše recepture.

Iza kvalitetne prirodne kozmetike mora stajati paleta kvalitetnih i ispitanih sirovina.
Prirodno ne znači uvek da nije štetno za kožu pogotovo kad su eterična ulja u pitanju.

Aromatherapist kozmetika je napravljena od najkvalitetnijih sirovina koje smo uglavnom uvezli za naše potrebe.
Proizvodi pored prijatnog mirisa i ugodne teksture imaju i dugoročno delovanje na kožu sinergijom baznih i eteričnih ulja čije smo recepture napravili na osnovu dugogodišnjeg znanja i iskustva.

 Koža kao najveći organ ima mogućnost upijanja svih štetnih ali i dobrih sastojaka iz kozmetičkih sirovina. Više o tome možete pročitati ovde.

Odabir sastojaka za kozmetiku ne treba biti ništa manje bitan od odabira namirnica koje svakodnevno jedemo. Svesni smo da sve iz prirode nije jestivo pa se tom logikom treba voditi i kod nastajanja kozmetike.

Bez obzira što su neki sastojci potpuno prirodni, mogu biti veoma štetni za kožu. Važno je da osoba koja pravi kozmetiku dobro poznaje sirovine sa kojima radi.

Na tržištu se danas nalazi veliki broj kozmetičkih proizvoda. Možete ih birati na osnovu reklame, brenda, ambalaže, preporuke… Mnogi od tih proizvoda deklarisani su kao prirodni. Ali ono na šta morate obratiti pažnju prilikom kupovine prirodne kozmetike jeste njen sastav. Nažalost nije moguće napraviti kremu koja će duže stajati na polici a da je bez konzervansa. Često proizvođači koriste rafinisana ulja kako bi se produžio rok trajanja. Dodaje se pčelinji vosak u kreme za lice. Koriste se sintetički mirisi umesto hidrolata. Koristi se demineralizovana voda koja nema nikakvo delovanje na kožu. Ovo je razlog zbog kog postoji rast interesovanja za prirodnu kozmetiku. Previše je proizvoda koji ne rešavaju problem.

Prednost prirodne kozmetike u odnosu na komercijalnu nalazi se u sastojcima. U prirodnoj kozmetici su sastojci poput kvalitetnih baznih i eteričnih ulja srodni lipidima kože pa ih koža lako prepoznaje i ugrađuje u svoje ćelije.

Često se dešava da neprovereni sastojci završe u “prirodnoj kozmetici” koju na kraju kupimo od nedovoljno edukovanih proizvođača.

Zbog ogromne popularizacije prirodne kozmetike tržište je zatrpano sirovinama. Neke od njih svojim sastavom, izgledom i mirisom nisu ono što piše na etiketi pa je veoma bitno poznavati sirovine koje ćete koristiti na svojoj koži.

U prodaji se često mogu naći bazna ulja koja se pod natpisom “hladno ceđeno” prodaju rafinisana ili razblažena. Kao i eterična ulja koja su nastala sintetičkim putem ili hidrolati koji su konzervirani alkoholom. Postoji mnogo primera nepotpuno deklarisanih proizvoda koji u većini slučajeva ne prikazuju pravi kvalitet. Pre nego što bilo šta kupite, dobro se raspitajte, čitajte.  

Francuska aromaterapija

   Kozmetika ne treba da bude samo dekorativnog karaktera. Kozmetika mora da bude hrana i tako treba da je doživimo.

Francska aromaterapija je grana fitoterapije koja je jedna od oblasti prirodne medicine. Odlikuje je klinički dokazano delovanje i podrazumeva korišćenje maksimalnih količina eteričnih ulja čiji hemijski sastav može rešiti većinu zdravstvenih problema i kožnih disbalansa. Kroz francusku aromaterapiju dobijamo tačan hemijski sastav eteričnih ulja. Aromakozmetika je samo jedan deo francuske aromaterapije, na kome se svake godine rade naučna istraživanja kako bi svi sastojci kozmetike imali aktivno delovanje.

Francuska aromaterapija daje adekvatna rešenja bez kontraindikacija za kožne bolesti kao sto su: dermatits, rozacea, crvenilo na licu, gljivice na nogama, hemoroidi...

Veliki deo fitoaromaterapije je u zemljama EU prihvaćen od strane konvencionalne medicine.

Naučna istraživanja, ispitivanja i analize su postavile fitoaromaterapiju u  vrh prirodnog lečenja.

Hemijski sastojci eteričnih ulja veoma uspešno rešavaju mnoge zdravstvene probleme bez kontraindikacija pa se npr. u Francuskoj danas ginekolozi često opredeljuju za prepisivanje fitoterapeutskih vaginaleta koje daju brži odgovor bez narušavanja flore.

Ukoliko imate nekih pitanja, pišite! Vaš Aromatherapist