Loša Ishrana i zdrava koža ne idu zajedno


Kako ishrana deluje na kožu?

Svaki dan jedemo, iz navike, zadovoljstva, potrebe…

Hrana koju biramo može biti veoma lekovita, dati nam energiju, pomoći da se naš organizam izbori sa mnogim zdravstvenim i kožnim obolenjima. Sve što treba da uradimo je da odaberemo način na koji ćemo svoj organizam snabdevati potrebnom energijom i neophodnim mineralima.

Sve organe u našem organizmu povezuje crvena tečnost koja donosi neophodne hranljive materije do svakog organa. Poremećaj rada jednog organa znatno utiče na funkcije ostalih.

Koža je naš najveći organ i veliki zaštitnik. Zdrav izgled i neometano funkcionisanje ovog organa svakako zavisi od zdravlja celog organizma. Koža nam često služi kao alarm da nešto nije u redu sa našim organima. Alarm u obliku crvenila, peckanja, svraba ne treba doživeti kao estetski problem već poslušati svoje telo i rešiti problem iz korena.

Našem organizmu potrebni su vitamini i minerali kako bi mogao da obavlja regeneraciju ćelija. Obezbediti sve neophodne hranljive sastojke možemo samo hranom. Takođe možemo veoma negativno uticati kroz ishranu koja u sebi ne nosi nikakve hranljive sastojke.

Nekada je spremanje obroka blio jedno od glavnih dešavanja tokom dana. Velika važnost pridavala se izboru, pripremi i raznovrsnosti namirnica. Današnji tempo života nam često ne dozvoljava da odvojimo vreme za spremanje hrane pa često jedemo ,,nešto usput”, uglavnom termički obrađenu hranu sastavljenu od namirnica koje su rafinisane i ne nose skoro nikakvu hranljivu vrednost.

Veliki problem je što je pod pojam jestivo uvršteno mnogo sastojaka koji nam dugoročno ozbiljno ugrožavaju zdravlje tako što onemogućuju normalan rad organa.

Rafinisanom hranom, pojačivačima ukusa, emulgatorima svakodnevno unosimo sastojke koje naš organizam ne može preraditi i njih nazivamo toksini.

Toksini krvotokom putuju kroz organizam do jetre koja obavlja funkciju filtera. Jetra ima mogućnost eliminacije toksina u normalnim uslovima. Unos toksina može preći količinu mogućnosti eliminacije i tu se javljaju problemi.

Jetra je organ koji je usko povezan sa kožom i njeno oštećenje se često manifestuje estetskim problemima na koži.

Kod problema kao što su psorijaza, seboreja, dermatitis i ekcemi prvo se moramo posvetiti čišćenju jetre.

Najjača detoksikacija celog organizma je zapravo drenaža jetre. Drenažom oslobađamo jetru nakupljenih toksina i dajemo joj mogućnost da se brže regeneriše i opet eliminiše štetne toksine koje svakodnevno unosimo. Ali pre svega ključno je da se pobrinemo da do ovog problema ni ne dođe.

Industrijski obrađena hrana, alkohol, cigarete, sastojci koje zasigurno ne možete nigde ubrati a svakodnevno se pojavljuju na etiketama šarenih pakovanja hrane treba izbegavati.

Mi nismo slučajno ovde i tokom sazrevanja naše telo se lagano prilagođava životu na ovoj planeti i promenama godišnjih doba. Tako ga treba i hraniti, sezonski, svežim voćem, povrćem, žitaricama koje rastu oko nas bez obrađivanja do neprepoznatljivosti.

Šta možemo očekivati od belog brašna kad su svi hranljivi sastojci iz zrna pšenice odstranjeni, samo radi teksture?

Mnogo više se posvećujemo trendovima ishrane pa je pšenica zbog glutena postala ozloglašena namirnica. Ukoliko nemate problem sa celijakijom, čitavo zrno pšenice, skuvano sa povrćem može doneti obilje kalijuma, gvožđa, fosfora, provitamina A, vitamine grupe B...

Hraniti se zdravo je veoma jednostavno, zapravo najjednostavnije.

Pratimo sezone voća i povrća, napravimo zalihe za zimu i jedemo što manje industrijski obrađenu hranu.

Često sastojke poput svežih urmi i raznog sušenog voća nazivamo zamenom za indrustijski beli šećer. Zapravo je obrnuto, nezdravi beli šećer je zamenio upotrebu ovih slatkih plodova koji su oduvek oko nas i to samo zbog jednostavne upotrebe i neutralnog slatkog ukusa. Zar nije lepše obogatiti kolač neodoljivim ukusom sušenog grožđa koje obiluje gvožđem, pozitivno utiče na visok krvni pritisak, smanjuje kiselost organizma...

Nezdrava ishrana, osiromašena mineralima i vitaminima, je nažalost postala svakodnevnica pa je zahvaljujući tome tržište brzo postalo zatrpano kapsulama i dodacima ishrani koji navodno obezbeđuju sve potrebne minerale i vitamine za zdravu kožu i ostale ogane. U tom slučaju bismo mogli da jedemo samo belo brašno, beli šećer, rafinisana ulja i ostale štetne namirnice uz jednu kapsulu dnevno koja rešava sve potrebe. Naravno da u teoriji to nije moguće. Naš organizam ovakve sastojke ne može prepoznati i ugraditi u svoje ćelije. Hranljive sastojke možemo uzeti samo iz namirnica koje su srodne našem ćelijskom sastavu.

Ako imamo potrebu za pojačanim unosom nekog hranljivog sastojka priroda nam je u potpunosti dala odgovor. Laneno ulje naprimer obiluje omega kiselinama i svakodnevnim unošenjem ovog ulja brzo ćemo osetiti rezultate čak i estetske promene na koži. Vitamin E, snažni antioksidans koji se često vezuje za zdrav izgled kože se u velikoj koncentraciji nalazi u hladno ceđenom ulju suncokreta. Kožni problemi poput psorijaze, dermatitisa i ekcema se smiruju pod oralnom upotrebom ulja noćurka, koji ujedno ima odlično anti-age delovanje.

Zdrava koža ne zahteva mnogo. Da, lepota dolazi iznutra, ovog puta bukvalno.

Prihvatite kožu kao i svaki drugi organ! Zamislite da imate mogućnost da namažete svoja pluća najskupljom kremom. Možda če izgledati sjajno određeno vreme ali ako ste pušač unutra ništa neće biti sjajno. Na kratko bi se održao zdrav izgled, ali što su pluća u lošijem stanju sve bi više bi problema izlazilo na površinu. Koža upravo tako funkcioniše. Ona nije samo površinski sloj koji vidimo. Ona je mnogo više od onoga što nazivamo lepo kada se pogledamo u ogledalo.

Osigurajte svim organima dovoljno hranljivih sastojaka i koža će se kao njihov predstavnik zahvaliti zdravim izgledom!

Vaš Aromatherapist.