Svežina sastojaka u prirodnoj kozmetici


Šta je za Vas sveže?

Svi volimo sveže, sočne jabuke. Kada kod prvog zalogaja nastane eksplozija ukusa i svežine. Zapravo je najlepša kad je tek uberemo i odmah pojedemo. Možemo ih i čuvati neko vreme ali će izgubiti tu svežinu i većinu hranljivih sastojaka skrivenih  u tom prelepom plodu. A onda... Kako bi se sačuvala njihova svežina duže vremena nekome je pala na pamet ideja da ih prskamo hemikalijama, zabranimo insektima ulazak pod koru, blokiramo prirodne procese truljenja i u potpunosti narušimo njihovo blagotvorno delovanje na organizam. Ljudi su doveli najzdravije plodove do stadijuma da se zapitamo da li su štetni ili zdravi za naš organizam...

Kozmetika je doživela istu sudbinu.

Nekad se u kozmetičke svrhe koristilo samo hladno ceđeno ulje, mleveno bilje i ekstrakti koji daju izvorni oblik minerala i vitamina iz prirode. Zatim su ljudi počeli da istražuju, mešaju, destiluju, rafinišu i na kraju konzerviraju kako bi kozmetika što duže izdržala na policama bez promene sastava. Jednostavno se zaustavilo kretanje minerala, sazrevanje kreme i ona je pretvorena u masu bez duše.

Vratimo se na početak. Par kvalitetnih hladno ceđenih ulja nekad može upotpuniti sve potrebe kože. Ako ih pomešamo i dodamo eterična ulja prilagođena potrebama kože, dobijamo serum koji predstavlja potpunu negu, živost i hranu.

Hladno ceđena ulja su prirodno bogata vitaminima i mineralima. Većina semenki iz kojih se cede mogu iz sebe razviti život. Ako semenku suncokreta pustimo da proklija i posadimo je, ona će nas počastiti prelepim žutim cvetom. Istu tu semenku možemo iscediti hladnim postupkom i sve minerale koji pokreću život preneti u najlepši kozmetički proizvod. Iskustvo i znanja koja smo dobili zahvaljujući raznim naučnim ispitivanjima treba iskoristiti u cilju očuvanja hranljivih sastojaka iz prirodnih sirovina i njihovog najboljeg delovanja na kožu.

Bilo koji prirodni kozmetički preparativni proizvod, napravljen sa pažnjom, znanjem i ljubavlju, ima svoj rok trajanja. Od prvog dana pa sve do procesa koji nazivamo kvarenje on se menja, minerali se sudaraju, sazreva život u bočici.

Prirodni prizvodi se kvare kao hrana, po vrhu ćemo videti buđ, miris će postati kiseo što je logično, jer kozmetika i treba da bude hrana za našu kožu.

Nažalost većina kozmetičke industrije se bazirala na to da što duže kreme ostanu nepromenjene na polici pa se često koriste rafinisana ulja koja u sebi ne nose ništa za našu kožu. Konzervansi takođe mogu narušiti delovanje proizvoda.

Prirodna krema napravljena bez bilo kog konzervansa ima rok trajanja oko mesec dana, naravno u frižideru. Jasno nam je da komercijalna kozmetika mora biti konzervirana kako bi se našla na policama ali je bitno da odaberemo najbolju opciju za konzerviranje koja ne remeti prirodno delovanje kreme.

Sveže je ključno za potpuno delovanje hraljivih sastojaka. Pod tim podrazumevamo i proces nastanka svake sirovine u kozmetičkim proizvodima. Bez rafinisanja, termičke obrade na visokim temperaturama i emulgatora koji štete našoj koži!

Vaš Aromatherapist.