Šta je bitnije količina ili kvalitet kozemtike?


Pitanja i odgovori na pitanje koliko proizvoda je potrebno za negu lica - aromatherapist


Vrlo je jasno da je odgovor na ovo pitanje veoma individualan.

Kozmetiku moramo prihvatiti kao hranu, a kožu kao veoma gurmanski raspoložen organ.

 

Pojačana ili smanjena potreba za kozmetičkim proizvodima je usko povezana sa našim svakodnevnim životnim navikama. Sve je povezano!

Adekvatno izbalansirana ishrana koja je prilagođena godišnjim dobima i podneblju u kom živimo može usporiti starenje kože podjednako koliko i najbolja kozmetika.


Bilo kakav dermatološki problem ili disbalans na koži treba prvo da nas podstakne da se zapitamo da li se kvalitetno hranimo i koliko tečnosti unosimo u organizam, pa tek onda da li nam kozmetika koju koristimo odgovara.

Često uopšte nije bitno koliko kozmetičkih proizvoda koristimo već koje proizvode koristimo.


Upoznao sam mnogo ljudi zaljubljenih u prirodnu kozmetiku i zvuči apsurdno ali sam se borio sa njima da smanje količinu kozmetike koju koriste. Prirodna kozmetika, naše polje delovanja je kao nauka veoma mlada ali kao preparativna nega poznata oduvek.


Velika je razlika prirodne kozmetike nekad i danas.

 

Danas su zahvaljujuci nauci dostupni razni prirodni oblici aktivnih sastojaka.
Najbitnije od svega je znati kako složiti i dozirati sve sastojke kako bi njihovo delovanje na kožu bilo smisleno. Da, prirodna kao i bilo koja druga kozmetika može dugoročno da poremeti normalne funkcije kože. Dugoročno je ovde ključna reč, jer imamo samo jedno telo!

Bitno je odabrati adekvatne proizvode koji odgovaraju tipu kože. Ali, kako?

Pa i nije baš teško, bitno je samo da pratiš stanje kože i pružiš joj ono što je potrebno. Kad smo žedni popijemo čašu vode, isto je sa kožom.
Crvenila, akne, ljuspice, svrab, sve su to siptomi da nam nešto fali.
Moramo znati da je koža usko povezana sa svim organima i da je često samo alarm koji nam daje do znanja da nešto nije ok u organizmu.

Zatrpavati kožu gomilom kozmetičkih proizvoda nema nikakvog smisla, zapravo može doneti i štetu.

Devojka sa peškirom na glavi drži aromatherapist hranljivu kremu za lice

Evo primera za osnovnu negu kože:

Dobro jutro, umij se sa mnoooooogo vode, samo čiste vode.

Nakon toga ostavi kožu da prodiše, uradi par vežbi lica kako bi se podstakla elastičnost i dok spremaš doručak ništa ne stavljaj na lice.

Za sat vremena ćeš već znati da li je tvoja koža žedna, gladna, da li hoće na kolače…

Krema za dan je najbolji odabir. Adekvatno izbalansirana krema mora da nahrani kožu i ne sme da je ometa u njenim osnovnim funkcijama. Najvažnije je da stvori blago zaštitno delovanje.

Danas je dostupno mnogo emulgatora koji fino štite kožu i održavaju vlagu tokom dana, zato uvek biraj kozmetičke proizvode koji prate zadnja istraživanja na polju prirodne kozmetike.

Tokom dana, ako osetiš zatezanje, kožu opet počasti kremom, a ako ipak bude masna t zona, umivanjem.

Dobro veče! Pred spavanje obavezno očisti kožu ! U savršenim uslovima poput života na selu, u nezagađenom vazduhu, voda bi bila sasvim dovoljna. Ali vazduh u gradu sa sobom nosi gomile prljavštine i bilo bi super da je očistimo sa kože pre nego je nahranimo.

Oprez! Proizvod kojim čištiš lice ne sme da bude previše agresivan i ne sme da ukloni i one dobre masnoće sa lica.

Koža je propusna za ulja i noću nemamo razlog za zaštitu. Ona treba da diše nesmetano, i zato bilo šta što ima emulgator nije idealno rešenje. Najbolja hranljiva nega za noć su hladno ceđena ulja, adekvatna kombinacija koja će dati koži sve što je potrebno kako bi pospešila prirodnu regeneraciju.

Ulja/serum nikad ne stavljamo na suvu kožu pa nam je potreban tonik ili bar jedan fini hidrolat.

Odvoji 3 minuta za masažu lica - adekvatno nanošenje seruma je bitno skoro koliko i sam sastav seruma.

Tu su zatim i hranljive maske. Svi smo ih bar jednom sami mućkali u kući. Jaja, limun, med, gline i razni prirodni sastojci se uglavnom koriste u ove svrhe.
One kupovne ne rade mnogo više. Ne postoji instant rešenje i ne očekuj od ovog kozmetčkog proizvoda previše. Najbolje je da svoju kožu jednom nedeljno počastiš nekim hladno ceđenim uljem, naprimer arganom, uljem semenki grožđa, pšenčnim klicama, shea maslacem i dr.

Naravno ako je u pitanju problem masne kože, zelena glina u maskama svakako daje dugoročno super rezultate.

Normalna koža sa adekvatnom ishranom će biti zahvalna sa 4, 5 proizvoda, ali svakako je najbitnije da pratiš stanje, izgled i potrebe iste.

Kod ozbiljnih kožnih disbalansa nikad ne treba trčati za preteranim količinama kozmetke već naprotiv, posvetiti se svom telu i ishranom. Uvek prvo probaj da balansiraš stanje u kom se tvoja koža nalazi.

Ne zaboravi da smo uvek tu da odgovorimo na sva pitanja!

Vanja x aromatherapist tim