Uljni serum je najzdravija hrana


Nanošenje ulja na kožu mnogima zvuči neprivlačno.

Uglavnom se plašimo da će koža biti masna, lepljiva, začepljena i da su ulja preteška za njeno normalno funkcionisanje. Taj osećaj nije opravdan jer ulja mogu biti veoma lagana, a pritom intenzivno hranljiva za kožu. 

Kako uljni serum hrani tvoju kožu?

Koža je propusna za ulja, brzo ih apsorbuje pa će mnogi uljni serumi vrlo brzo nakon nanošenja utonuti u dublje slojeve kože. Uljni serum predstavlja mešavinu hladno ceđenih (biljnih) i eteričnih ulja uz kombinaciju aktivnih sastojaka, ako za njima ima potrebe.

Kombinacija biljnih i eteričnih ulja mogu dati odgovor za sve kožne probleme.

Potrebno je dobro poznavati hemijski sastav ulja, preklapanje minerala u njima i složiti najbolju recepturu.

Sve polazi od dobro odabranih sirovina.

Uljni serum je zapravo intenzivni koncentrat koji mnogo brže daje rezultate od kreme. Njegova glavna funcija je da prodre duboko u kožu, intenzivno je nahrani i održava vlagu dugo.

Mnoga ulja imaju mogućnost dugog zadržavanja vlage u koži i regulisanja lučenja masnoće.

Imaš masnu kožu? Odlično! Masna koža mnogo brže i pozitivnije reaguje na uljni serum u odnosu na kremu.

Brzoupijajuća ulja poput lešnika imaju mogućnost da sprovedu eterična ulja do najdubljih slojeva kože i deluju na lojne žlezde. Antibakterijska ulja poput čajevca i palmarose daju najbrže rezultate ako se nanose u svom izvornom obliku, otopljeni u baznom ulju.

Za razliku od seruma, sve kreme sadrže emulgator koji povezuje vodeni i uljni deo. Ako emulgatori nisu prirodni i dobrog kvaliteta mogu začepiti pore i poremetiti funkcije kože.

Krema ili serum?

Kreme se uglavnom prave toplim postupkom što zahteva zagrevanje svih sirovina koje ulaze u njen sastav. Zavisno od emulgatora, sirovine za pravljenje kreme se mogu zagrevati i do 80 stepeni pa tako narušavamo prirodne minerale u uljima. Uljni serum ne sadrži emulgatore i ne zagrevamo ga pri pravljenju. Na ovaj način ulja ostaju hemijski netaknuta i najbolje se apsorbuju u kožu.

Krema ima laganiju teksturu i odlična je za početak dana. Najbolja je podloga za šminku. Ona je odlična kada smo aktivni. Serum sa druge strane najbolje deluje kada je lice čisto. Na kraju dana, pred odlazak na spavanje kada koža miruje. Tada su pore  otvorene. To je nabolja podloga za regeneraciju. 

Kada i kako koristiti serum?

Serum odlikuje živost, bogatstvo minerala i vitamina, zbog toga intenzivno deluje na kožu.

Nanosi se pred spavanje i uvek na vlažnu kožu. Dovoljno je 5 do 6 kapi seruma utrljati na dlanove i zatim blagim kružnim pokretima naneti na lice. 

Posle seruma nema potrebe nanositi kremu do jutra.

S obzirom na veliku koncentraciju eteričnih ulja, serum ima detoksikacijsko delovanje. Ako do sada niste koristili serume, dajte koži vremena da se adapitra na novi tretman koji ste joj pružili.

Tvoja koža će biti zahvalna!

Ako imaš pitanja, piši nam.

Ovde možeš pogledati Aromatherapist serume (LINK).